maandag 2 september 2013

Ondernemen binnen de EU en de BTW



Ondernemen binnen de EU en de BTW
Intracommunautaire leveringen/ verwervingen van diensten of producten

Uw onderneming is gevestigd in Nederland en u levert aan een onderneming in een ander EU land hoe zit het dan met de BTW. Met dit blog wil ik u op weg helpen bij alle mogelijke vragen die er kunnen ontstaan bij het internationaliseren van uw onderneming om er voor te zorgen dat u compliant en in control bent en blijft voor de BTW.

Dit BTW blog is een service van Kennispunt. Heeft u vragen over dit onderwerp of over het internationaliseren van uw onderneming neem dan contact op met ons. Marco van Houttum heeft zich gespecialiseerd in de BTW wetgeving en ondersteund en begeleidt al jaren lang succesvol in de VS gevestigde bedrijven die internationale handel drijven met diverse EU landen. Ook binnen Europa heeft Marco zijn sporen verdiend met het adviseren van bedrijven op gebied van de BTW wet- en regelgeving en de praktische uitvoering hiervan.

In dit blog ga ik uit van de volgende standaard situatie:
Een in Nederland gevestigd en BTW plichtig bedrijf
Een in Duitsland gevestigd en BTW plichtig bedrijf
Een in Duitsland wonende particulier
Andere situaties worden per voorbeeld aangegeven.
                                                         

Standaard regel:
Levering van een dienst of product van de ene ondernemer aan de andere binnen 1 land:
Op uw factuur vermeldt u het standaard BTW percentage, dit bedrag geeft u aan in rubriek 1A op het aangifte biljet en u betaald deze BTW aan de belastingdienst.
Uw klant trekt deze BTW af als voorheffing, rubriek 5B, en krijgt deze terug betaald van de belastingdienst.
Per saldo kost de btw deze ondernemers geen geld. Dit is ook de algemene werking van de BTW, in de bedrijfskolom kost BTW geen geld, uitsluitend de laatste schakel, de consument betaald BTW.
Daarnaast is het als vuistregel goed om te onthouden dat BTW het product volgt. Dit komt later beter tot uitdrukking maar is wel praktisch om te onthouden.

BTW kan u wel geld kosten omdat het wel een cashflow genereerd en uw geld tijdelijk vast legt. U betaalt BTW die u pas na een kwartaal weer terug krijgt. Deze cashflow kan vooral een probleem worden bij importen van buiten de EU. Hier is in Nederland een oplossing voor gevonden in artikel 23 van de wet op de omzetbelasting. Vraagt u bij de belastingdienst een ontheffing aan op basis van dit artikel 23 dan betaald u geen BTW meer op uw importen! Omdat u deze betaalde BTW op de aangifte weer als voorheffing terug vraagt kunt u als Nederlandse ondernemer met deze ontheffing de daadwerkelijke betaling omzeilen. Het is dan uitsluitend een administratieve zaak geworden.

Meer leren, meer lezen, meer weten over BTW volg dan dit blog!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *