maandag 26 augustus 2013

Werken bij een Duitse werkgever; hoe zit het met belastingen, sociale verzekeringen en dergelijke?



Werken bij een Duitse werkgever; hoe zit het met belastingen, sociale verzekeringen en dergelijke?

Steeds meer mensen, zeker in de grensstreken, zoeken en vinden een baan in Duitsland. Welke gevolgen heeft dit op uw privé situatie? Het werken buiten Nederland roept veel vragen op waardoor er in eerste instantie negatief op wordt gereageerd. Daar komt nog bij dat het niet altijd eenvoudig is om een goed antwoord te vinden.


Complexe regelgeving
Waar betaal ik belasting? In welk land bouw ik mijn pensioen op? Waar moet ik premies betalen? Mag ik rijden in een Duitse auto van de zaak? Hoe zit het met mijn hypotheekrenteaftrek? Wat is mijn netto salaris?
De regelgeving bij het in dienst treden bij een Duitse werkgever is erg omvangrijk en complex. Het is daarnaast afhankelijk van uw eigen situatie hoe een en ander uit pakt. Gezien de diverse mogelijkheden is een persoonlijk advies per concrete situatie noodzakelijk. Hieronder een aantal algemene aandachtspunten.

Waar betaal ik belasting?
Wanneer u volledig in Duitsland werkzaam bent, zal over het gehele inkomen ook in Duitsland belasting betaald moeten worden. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen beperkte belastingplicht (Gezinsinkomen komt voor minder dan 90% uit Duitse inkomsten) en onbeperkte belastingplicht. Beperkte belastingplicht betekend in de regel dat de ingehouden loonheffing tevens uw inkomstenbelasting is.

Auto van de zaak
Wanneer je een auto van de zaak privé gebruikt, betaal je hierover belasting in het land waar ook het loon belast is. Het maakt hierbij niet uit welk kenteken de auto heeft (Duits of Nederlands). Afhankelijk van de situatie moet ook nog worden gekeken naar bijzondere nationale wetgeving. De Duitse wet is op onderdelen zeer specifiek, zeker indien er sprake is van woon-werkverkeer.
Naast loonbelasting die wordt geheven over het privégebruik van een auto, wordt in Nederland ook BPM geheven bij de registratie van een auto op Nederlands kenteken. Bij de aankoop van een Duitse auto is aan de voet nog geen BPM geheven, maar is deze in principe wel verschuldigd indien een Nederlander met deze Duitse auto van de Nederlandse weg gebruik maakt. Indien de auto echter voor een belangrijk deel ook buiten Nederland wordt gebruikt, is het mogelijk een vrijstelling van BPM aan te vragen. Het is eerst van belang te beoordelen of je in aanmerking komt voor deze vrijstelling en zo ja, deze vrijstelling vóór het gebruik van de Nederlandse weg ook daadwerkelijk aan te vragen.

Behoud ik recht op hypotheekrenteaftrek? 
Zolang een deel van het inkomen in Nederland belast is, blijft de hypotheekrenteaftrek in stand. Wel zal de omvang van de teruggaaf vaak wat lager zijn.
Wanneer je als werknemer volledig in Duitsland werkt, is het behouden van hypotheekrenteaftrek veel lastiger. Indien je een partner met Nederlands belast inkomen hebt, kan vaak een deel van de rente bij de partner in aftrek worden gebracht. De omvang van de belastingteruggaaf kan echter lager zijn als de partner minder verdient. Wanneer geen hypotheekrenteaftrek mogelijk is, wordt deze niet afgetrokken hypotheekrente ondergebracht in de zogenaamde ‘doorschuifregeling’.
Vanaf het belastingjaar 2014 is er een mogelijkheid om via een nieuwe regeling (de compensatieregeling) in het belastingverdrag Nederland-Duitsland de hypotheekrenteaftrek onder voorwaarden (deels) te behouden.

Waar ben ik sociaal verzekerd?
Wellicht één van de belangrijkste vragen. Dit gaat namelijk niet alleen om de vraag in welk land premies betaald moeten worden, maar ook in welk land aanspraak gemaakt kan worden op sociale voorzieningen zoals wettelijke ziektekostenverzekering, kinderbijslag en wettelijke pensioenopbouw. Er bestaan veel regels om te bepalen in welk land je sociaal verzekerd bent. De hoofdregel gaat uit van het werkland. Vaak ben je in Nederland sociaal verzekerd als je meer dan 25% van je werkzaamheden in Nederland uitvoert of wanneer je door een Nederlandse werkgever (tijdelijk) wordt gedetacheerd in Duitsland. Indien je minder dan 25% van je tijd in Nederland werkt en niet wordt gedetacheerd zul je vaak in Duitsland sociaal verzekeringsplichtig worden.
Er bestaan veel verschillen tussen de Duitse en Nederlandse sociale verzekeringsregelgeving. Zo is de kinderbijslag in Duitsland vaak hoger. Ook is de zorgverzekering anders geregeld en is het belangrijk ervoor te zorgen dat je ook vergoeding krijgt voor medische kosten in Nederland, wat via CZ geregeld kan worden.

Let op bij pensioenopbouw
De pensioenopbouw in Duitsland is heel anders dan in Nederland. Duitse werkgevers hebben vaak geen aanvullende pensioenregelingen, aangezien het wettelijke systeem al zorgt voor een inkomensafhankelijke opbouw. Daarom is het van belang goede afspraken omtrent het pensioen te maken als je als werknemer onder het Nederlandse sociale zekerheidsstelsel valt.

Hoe zit het bij loondoorbetaling bij ziekte?
In Duitsland neemt een Krankenkasse de loondoorbetaling bij ziekte na 6 weken over. In Nederland wordt de loondoorbetaling pas na 2 jaar overgenomen. Indien je als werknemer onder de Nederlandse sociale zekerheid valt, zal een Duitse Krankenkasse de loondoorbetaling niet overnemen, omdat dit een Nederlandse aangelegenheid is. Vaak realiseert een Duitse werkgever dit niet, waardoor mogelijk discussie ontstaat.

En mijn arbeidsovereenkomst? 
Uiteraard is het ook van belang bij de arbeidsovereenkomst stil te staan. Zo is het juist in grensoverschrijdende situaties van belang afspraken goed vast te leggen, zeker wanneer je als werknemer in Nederland sociaal verzekerd blijft. Een arbeidsovereenkomst moet immers aansluiten op de toepasselijke sociale zekerheidswetgeving en eventueel geldige CAO’s, waar een werkgever in Duitsland vaak geen kennis van heeft.

Tot slot
Zoals al aangegeven is het onmogelijk uitputtend alle zaken weer te geven, maar is het eigenlijk ook veel belangrijker om oplossingen te zoeken en alles gewoon goed (vanaf het begin) te laten regelen.
Als je vragen hebt over het bovenstaande of wanneer je vragen hebt over andere grensoverschrijdende aspecten, bel of mail mij gerust. administratie@kennispunt.eu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *